globoka pomivalna korita
Gospodarska Prodaja

Globoka pomivalna korita – granitna in inox pomivalno korito

Globoka pomivalna korita – zakaj so tako praktična

Globoka pomivalna korita so korita globine najmanj 20 centimetrov. V primerjavi s plitkimi koriti globine 15 ali 16 centimetrov imajo številne prednosti. V njih lahko pomivamo veliko večjo posodo in kuhinjske pripomočke kot v običajnih plitvih koritih, ki so sicer cenejša. Brez težav lahko v njih ročno pomivamo pekače ali napolnimo z vodo večlitrske plastenke.

Če imamo plitko korito, se velikokrat zgodi, da se prehitro napolni s posodo, kar ne izgleda najlepše, sploh če imamo koga na obisku. V globokem koritu stoji večja količina posode kot v plitkem – posoda se zato lažje »skrije« in korito navzven ne deluje napolnjeno, kar ni vizualno moteče. Globoko korito sicer zahteva nekoliko več nagibanja, zato je njegova izbira odvisna tudi od vaše višine. Ko izbirate dimenzije korita je treba upoštevati tudi sifon, ki zavzame prostor, ki se nahaja pod koritom.

granitna pomivalna korita

Globoka pomivalna korita so dobra izbira tudi za vse, ki nimajo pomivalnega stroja. Ta korita so lahko enojna ali dvojna, različnih oblik in iz številnih materialov, od nerjavnega jekla (inox) do granita in keramike. Zaradi svoje globine so prostornejša in omogočajo pomivanje več kosov posode naenkrat. Zato je v globljem koritu pomivanje posode veliko enostavnejše opravilo kot v plitkem.

Globoka pomivalna korita in Granitna pomivalna korita – zakaj izbrati granit

Pri opremljanju ali renovaciji kuhinje je treba poleg barve, oblike in dimenzij razmisliti tudi o materialu pomivalnega korita. Na trgu je na voljo paleta različnih materialov, ki imajo svoje prednosti. Eden od najbolj priljubljenih materialov je granital. Gre za kopozitni material oziroma zmes dveh materialov. Izdelan je iz kakovostnega veziva – akrilne smole in naravnega granita, ki predstavlja približno 80 odstotkov te mešanice.

Granital ima še nekoliko izboljšane lastnosti kot granit, ki je po trdoti na drugem mestu med vsemi materiali (najtrši je diamant). Ta material je izjemno trden in odporen na temperaturo in vplive iz okolja. Zaradi svojih lastnosti je odličen za uporabo v kuhinji, kjer imamo vsakodnevno opravka z visokimi temperaturami ter možnostjo udrtin in prask zaradi posode. Je odporen na temperaturne šoke, npr. ko krop prelijemo s hladno vodo.

Granit ni porozen in je enostaven za čiščenje, zato je ta material higienski. Na njem se ne razraščajo bakterije. Še ena prednost teh korit je, da dobro absorbirajo zvok, saj je mešanica granita in akrilne smole precej debela, zato se pljuskanja vode ne sliši tako kot pri inox koritu. Cena takšnih korit znaša od sto evrov naprej, odvisno od dimenzij, možnosti odcejalnika ipd.

Granitna pomivalna korita – različne barve za pridih luksuza

Granitna pomivalna korita delujejo nadstandardno in luksuzno, saj so vizualno povsem drugačna od običajnih inox korit. Granitna korita so na voljo v različnih barvah, med katerimi so vse bolj priljubljeni temni in zemeljski naravni toni, ki se lepo spojijo z barvami kuhinje. Poleg črne, betonske in antracitne barve je korito lahko tudi v toplejših tonih, kot sta glineno rdeča in bež barva. Poseben efekt na granitnem koritu naredijo bleščice, ki imajo lahko rjavkast, belkast ali jeklen sijaj. Dovolite si eksperimentirati z barvo korita, saj se granitno korito katere koli barve lepo spoji s katero koli barvo kuhinje. Tudi če imate belo kuhinjo, si lahko omislite temnejše korito, saj bo poskrbelo za kontrast in popestritev ter dalo kuhinji posebno lep poudarek.

Granitna pomivalna korita so odporna na umazanijo, kakor tudi na praske, udarce in odrgnine, do katerih rado pride, ko nam posoda ali nek kuhinjski pripomoček zdrsne iz rok. Čistite jih tako, da uporabljate krpo iz mikrovlaken, toplo vodo in nežno milo. Izogibajte se uporabi materialov, ki so grobi, in močnim čistilom – zlasti belilu, ki lahko razbarva material. Po čiščenju popolnoma osušite granitno površino, da preprečite nastanek vodnega kamna. Pri čiščenju se vedno ravnajte po navodilih proizvajalca.

Inox pomivalno korito

Inox pomivalno korito – izvrstna higiena in klasičen videz

Inox pomivano korito je izdelano iz nerjavnega jekla, ki je eden najodpornejših materialov. Zaradi svoje trpežnosti je izjemno primeren za uporabo v kuhinji. Že od nekdaj se iz nerjavnega jekla izdeluje armature. Zaradi nenehnega stika z vodo, umazanijo in kemikalijami je pomembno, da material dolgoročno ohranja svoj videz in ne rjavi. Inox je poleg tega tudi izjemno higienski material, na katerem se ne razvijajo bakterije. Površina je gladka in brez por, zato je čiščenje enostavno.

Takšna pomivalna korita so odlična izbira tako za domačo kuhinjo kot za profesionalno okolje. Kuhinje v restavracijah in hotelih so opremljene z inox koriti, ki so vzdržljiva, toplotno odporna, higienska in ohranjajo svoj lesk. Velikokrat se izkaže, da ima med vsemi kuhinjskimi materiali prav ta najdaljšo življenjsko dobo. Na voljo so pomivalna korita iz nerjavnega jekla v različnih izvedbah – enojna, dvojna korita, z odcejalnikom ali brez. Prav tako lahko izbirate med različnimi dimenzijami. Barva inox korit je srebrna, zato se z lahkoto kombinira z barvno temo vsake kuhinje. Ta material je nesporna klasika, ki je že od nekdaj v uporabi v kuhinjah – in kot kaže, se ga ne bomo naveličali še tako kmalu.