okna za zimski vrt
Gradnja Prodaja

Kakovostna okna za zimski vrt

Okna za bivalni zimski vrt

Če niste povsem prepričani, v kakšen namen boste zimski vrt uporabljali, izberite čim bolj nevtralno različico bivalnega zimskega vrta. Zimski vrt naj bo takšne velikosti, da kasneje ne boste obžalovali, da je premajhen ali prevelik.

Najbolje bo, če bivalni zimski vrt opremite s čim bolj univerzalnim pohištvom, ki ni izdelano pomeri, kar omogoča prilagajanje prostora željam in potrebam. Zelo pomembna je tudi izbira kakovostnih materialov. Vselej naj bo bivalni zimski vrt skladen tudi z osnovno nepremičnino.

Smisel bivalnega zimskega vrta je, da je podaljšek celote, ne pa opazno ločen in slogovno povsem drugačen del stavbe.

bivalno zimski vrt

Izbira materialov za bivalni zimski vrt

Za konstrukcijo bivalnega zimskega vrta lahko uporabimo različne materiale ali njihove kombinacije. Najpogostejši so aluminij, plastika ali les. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.

Tako naravni kot umetni materiali se ob temperaturnih razlikah raztezajo in krčijo. Les sicer podaja zelo naraven videz in ga laže oblikujemo, a je več dela z njegovim vzdrževanjem, predvsem na mestih, kjer je izpostavljen vremenskim vplivom.

Za vzdrževanje sta zato veliko bolj primerna aluminij in plastika. Če se odločimo za aluminij, moramo izbrati kakovostnega. V zadnjem času strokovnjaki priporočajo tudi kombinacijo dveh materialov. PVC z zunanjim slojem iz aluminija na primer omogoča visoko nosilnost, hkrati pa lažje vzdrževanje.

Aluminijasta okna za zimski vrt

Z izolirnimi ALU profili in steklom dosežemo visoko zvočno in toplotno izolacijo vrat in oken za zimski vrt. Toplotna prevodnost izolacijskega stekla z aluminijastimi profili znaša 1,1 W/m2k. Okna za zimski vrt izdelujejo tako iz termičnega kot tudi hladnega ALU profila.

Izbira profila je odvisna od namena prostora v katerega se bodo elementi vgrajevali oziroma od tega, koliko želimo prostor ogrevati/ hladiti. Barvo profilov lahko izbirate iz celotne barvne lestvice, prav tako pa je mogoče naročiti prozorno ali ornamentno steklo.

Prednost ALU oken in vrat za zimski vrt je ravno trdnost, stabilnost in odpornost na vremenske razmere, kar je idealno za naš bivalni zimski vrt.

Plastična okna za zimski vrt

PVC okna so sicer cenejša, ampak imajo prav tako svoje prednosti. Glede na namen, želje posameznika in zahtev prostora lahko izbirate med dvema vrstama PVC oken. V primerjavi z ALU okni, je izbira barve manjša.

Prav tako se uporaba PVC oken priporoča bolj v notranjih delih, mogoče kot okno zimskega vrta v dnevni prostor, saj PVC okna niso tako odporna na zunanje vplive kot so to ALU okna.

Pomembnost količnika toplotne prevodnosti

Nastajanje toplotnih mostov in kondenza preprečimo s pravilno izvedbo vseh podrobnosti. Okna za zimski vrt in profili morajo imeti čim boljši količnik toplotne prehodnosti oz. faktor U.

Osnovna izvedba lesenih oken se začne z toplotno prevodnostjo U 1,4 W/m²k, med tem ko standardi pri vseh proizvajalcih lesenih oken dosegajo U 0,7 W/m²k. PVC okna dosegajo toplotno prevodnost U med 1,4 W/m²k in 0,8 W/m²k, med tem ko so ALU profili z bistveno nižjo toplotno prevodnostjo, tudi če imajo prekinitev toplotnega toka. Toplotne prevodnosti znašajo med 0,9 in 1,3 W/m²k.

Kakovostna okna za zimski vrt

Veliko pozornosti moramo nameniti tudi izbiri kakovostnih steklenih površin, da nam poleti v zimskem vrtu ne bo prevroče, pozimi pa ne prehladno, zaradi česar bi morali nenehno uporabljati klimo.

Steklo za streho, ki je izpostavljena vremenskim vplivom, kot sta toča ali sneg, mora biti močnejše oziroma dovolj nosilno, da lahko prenese obremenitve tudi do 75 kilogramov na kvadratni meter, navajajo strokovnjaki in dodajajo, da mora biti sestavljeno iz več plasti, hkrati pa tako lepljeno, da prenese morebitne udarce.

Prva plast strešnega stekla je kaljena, odporna proti mehanskim poškodbam in temperaturnim razlikam, druga zagotavlja toplotno izolacijo, tretja pa preprečuje, da bi ob morebitnem razbitju kosi padli v notran­jost.

Najbolje je, da za zgornji sloj izberemo samočistilno steklo, na katerem se na soncu umazanija spremeni v prah, ki ga spere prvi dež.

bivalni zimski vrt

Pomembna je tudi zaščita oken zimskega vrta

Z ustreznim izborom in namestitvijo zunanjih senčil ter dobrim prezračevanjem lahko privarčujemo pri ogrevanju in hlajenju. Najpogosteje je dovolj, da v poletnih mesecih streho zasenčimo s strešno tendo, saj lahko potem na široko odpremo stranice in omogočimo dobro zračenje.

V tem primeru senčila na straneh sploh niso potrebna. Kjer to ni dovolj, lahko na zunanji strani sten uporabimo žaluzije, rolete ali screen roloje, lahko pa recimo posadimo tudi drevo. Senčila lahko upravljamo ročno ali daljinsko, njihovo odpiranje in zapiranje lahko uravnava tudi vremenska postaja glede na vremenske razmere.

Če niti zunanje senčenje ni dovolj, uporabimo še notranja senčila, kot so žaluzije, pliseji, lamelne zavese. Vsekakor pa je zaščita steklenih površin izjemnega pomena, saj s tem omogočimo daljšo življenjsko dobo oken za zimski vrt.